Kwiaty naszego życia - wystawa CSW

Wróć do Forum cocarta

Kwiaty naszego życia - wystawa CSW

Wysłane przez redaktorka CSW w 06 October 2008 10:40

Październik to już ostatni miesiąc, podczas którego w toruńskim  CSW zobaczyć będzie można wystawę Kwiaty naszego życia. Uruchamiamy więc specjalny, poświecony wystawie i kolekcjonerstwu, wątek na forum. Będzie tu można porozmawiać z kuratorką wystawy Joanką Zielińską. Zapraszamy!

Załączniki

Re: Kwiaty naszego życia - wystawa CSW

Wysłane przez Margerit w 06 October 2008 20:34

Witam.
Chciałam zapytać skąd pomysł na wystawę o kolekcjonerstwie i taką jej koncepcję i dlaczego wybrano taki tytuł wystawy? Na wystawie nie pokazano ani jednej kolekcji sztuki, natomiast prezentowane są tam zbiory takie jak kamienie, żywność, narzędzia? 

Pozdrawiam

Re: Kwiaty naszego życia - wystawa CSW

Wysłane przez Joanka Zielinska w 07 October 2008 16:12

Witam.

Tytuł wystawy nawiązuje do filmu Coxa "Kwiaty jego życia". Film ten opowiada niezwykłą historię kolekcjonera kwiatów. Wystawa stara się uchwycić kolekcjonowanie wielowątkowo, opowiada też o kolekcjonowaniu rzeczy ulotnych na przykład doświadczeń (Turek). Dlatego też metafora kwiatów wydaje mi się tutaj dość adekwatna. Wystawa zadaje pytanie dlaczego ludzie kolekcjonują? Zapewne z chęci zatrzymania pięknych rzeczy przy sobie, ale również ze strachu przed przemijaniem. Myślę, że "Kwiaty naszego życia" są też opowieścią o klęsce, o tym że kolekcjonowanie daje nam tylko złudzenie porządkowania świata czy też złudzenie, że cząstka nas przetrwa razem z kolekcją.    

Myśląc na temat koncepcji wystawy poszukiwałam tematu bliskiego ludziom. Każdy z nas coś kolekcjonował lub kolekcjonuje, dlatego łatwiej nam zrozumieć co może czuć kolekcjoner czy artysta. Wystawa prezentuje więc kolekcjonowanie jako praktykę codzienną, ale również w kontekście sztuki czyli działań artystycznych, które odwołują się do kolekcjonowania. Temat kolekcji jest też ważny ponieważ CSW tworzy własną kolekcję, więc warto chyba zastanowić się nad tym zjawiskiem głębiej. Jednak wątek związany z kolekcją zamknięta w muzeum to temat na zupełnie inną wystawę. Oglądając kolekcje w muzeach rzadko zastanawiamy się nad losem samych kolekcjonerów ...

Wszystkie prace za wyjątkiem dzienników Janiny Turek to prace artystyczne - kolekcje tworzone przez artystów lub opowieści o niezwykłych kolekcjonerach zarejestrowane przez artystów.

Dziękuje za bardzo za to pytanie

Pozdrawiam

Szukaj na forum

www.csw.torun.pl